Verandering van klimaat en Nederland

Inmiddels lijkt bijna iedereen ervan overtuigd te zijn: het weer veranderd dankzij klimaatverandering. Stormen worden heftiger, winters worden warmer en de zeespiegel hoger. Voor ons kleine kikkerlandje geen goed nieuws. We strijden al decennialang tegen onze grootste vriend en vijand: het water. Door de verhoging van de zeespiegel moeten we onszelf elke dag aan blijven herinneren dat we een tweede watersnoodramp moeten voorkomen.

Dagelijks worden de hoge- en lagedrukgebieden nauwkeurig gemonitord door weerstations van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Hierop wordt besloten om de verschillende keringen open of dicht te zetten. Bedreiging van hoog water komt inmiddels niet alleen van de zee, de binnenwateren spelen ook een steeds grotere rol bij mogelijke overstromingen. Zo zijn verschillende rivieren in ons land al verbreed om de capaciteit van water aan te kunnen en om extreme regen op te kunnen vangen. Mochten deze rivieren buiten hun overs treden dan kan dit ook grote (economische) gevolgen hebben. Dit omdat er vaak een stad of dorp dicht in de buurt ligt.

Doordat het weer veranderd wordt het ook steeds interessanter om zelf te monitoren. Vele websites zoals het KNMI, Weeronline en weer.nl maken gebruik van meetapparatuur op open veld. Hier is het bijna altijd kouder dan in de achtertuin. Dit komt omdat hier minder beschutting is dan in woonwijken of een binnenstad. Door de vele gebouwen blijft de warmte hier namelijk hangen. De gevoelstemperatuur is vrijwel ook altijd lager op open veld, dit komt doordat de wind hier meer ruimte heeft. Door de bebouwing in steden wordt de wind afgebroken en verliest zijn kracht, hierdoor voelt het minder koud aan. Een eigen weerstation meet dus de echte temperatuur in en rondom uw huis.

    15-02-2018 00:00
Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)